Suomeksi

 Suomeksi page 2

Seinäjoen Sanomat artikkeli 31.12.2014

Mikä on podcast?

Sana podcast muodostuu sanoista iPod ja broadcast (suomeksi lähetys) ja on vähän sama asia, kuin radiolähetys, mutta podcastaus tapahtuu ainoastaan verkossa ja sitä voi tehdä kuka tahansa asiasta innostunut.

Yleisesti ottaen on olemassa kolmentyyppisiä podcastaajia:

  • Perinteisen radio-ohjelman juontajat, joiden podcastit ovat yleensä pidemmän radio-ohjelman lyhennetty versio (joista on myös bonuksena poistettu mainokset!)
  • Sanomalehdet ja aikakauslehdet – yhä enenevissä määrin sanomalehdet ja aikakauslehdet ovat ottaneet tavaksi julkaista podcasteja ja tällä tavoin yrittävät pitää lukijat itsellään. Nämä podcastit saattavat sisältää viimeisimmän painetun julkaisun tärkeimmät kohdat tai paneelikeskustelun mistä tahansa aiheesta; urheilu, politiikka, talous, elokuvat…
  • Yksittäiset harrastajat, eli ihmiset joilla on sanottavaa jostain tietystä aiheesta, kuten minä, tai esimerkiksi radio-ohjelmien juontajat, joilla on oma yksityinen podcastinsa.

Miksi aloitin podcastaamisen?

Olen vieraillut Suomessa vuodesta 1999 ja asunut Seinäjoella vuodesta 2011 lähtien, joten minulla on ollut tilaisuus oppia jotain ihmisistä ja kulttuurista ja ymmärtää mitä Suomella on tarjottavana. Minua hieman vaivaa se että monikaan ei ymmärrä ”sitä juttua”. Minkälainen Suomi on.

  • ‘Suomi – millaista siellä on asua?’
  • ‘Onko siellä kylmä koko ajan?’
  • ‘Tiedän ainoastaan sen, että Suomi on pieni maa.

Suomi ei myy itseään ulkomailla, enkä oikein ymmärrä miksi? Ainoa syy miksi Suomi oli koskaan televisiossa Englannissa oli uutislähetysten loppukevennyksissä oleva juttu milloin vaimon kantokisasta, kännykänheittokisasta, suojalkapallosta tai sittemmin lopetetuista saunakilpailuista… Ei siis ole ihme että monikaan ei oikein ymmärrä millaista täällä oikeasti on. Moni maanmieheni on toki vieraillut Lapissa Joulupukin luona ja todella rakastanut tuota kokemusta, mutta emmehän me elä elämäämme Joulupukin maassa 365 päivää vuodesta!

Haluan että lähetykseni tarjoaa näkökulman kaikenlaisista asioista, joita Suomella on tarjottavana. En välttämättä usko että jokainen mahdollinen vierailija haluaa nähdä kaikki samat perinteiset turistikohteet (kuten ystäväni Paul sanoi: ”Jokaisessa maassa on eläintarhansa ja huvipuistonsa”). On varmasti monia ihmisiä, jotka ymmärtävät sen mikä tekee Suomesta niin erityisen; luonto, ulkoilmaharrastukset, kulttuuri, ruoka ja vaihtuvat vuodenajat vain muutamia mainitakseni. Kaikki eivät halua suunnata etelän rantalomalle joka lomallaan, vaan he ehkä nauttisivat yöttömästä yöstä, järvestä ja kesämökistä. Niistä asioista, joita Suomella on tarjota.

Seuraavien viikkojen, kuukausien ja vuosien aikana aion vierailla erilaisissa kohteissa, keskittyen aluksi Etelä-Pohjanmaan alueeseen ja pikkuhiljaa laajentaen reviiriäni. Kussakin tilaisuudessa ja kohteessa juttelen henkilölle, joka jotenkin liittyy asiaan ja opin näin lisää asioista. Nämä keskustelut nauhoitan ja julkaisen podcastissani. Tämän lisäksi julkaisen jokaisesta aiheesta kirjalliset muistiinpanot, joihin liitän linkkejä, kuvia ja muuta materiaalia. Lisäksi käytän yläpalkissa olevaa ”Journal” -sivua, johon laitan pienempiä juttuja Suomesta.

Nyt kannattaakin liittyä meililistalleni, niin saat näppärästi sähköpostiisi jokaisen uuden lähetyksen muistiinpanot. Samalla se muistuttaa sinua uuden lähetyksen julkaisusta.

Haluatko sinä osallistua ohjelman tekemiseen?

Onko sinulla mielenkiintoinen työ, harrastus tai ammatti, josta haluaisit kertoa englanniksi? Tai tiedätkö jonkun joka olisi kiinnostunut? Minua kiinnostaisi jutella kanssasi, joten ota ihmeessä yhteyttä ”Connect” -sivun kautta!

Kuulumisiin,

◊◊◊ Mark ◊◊◊

(Kiitos paljon Leena Wiltshear!)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.